Leta i den här bloggen

torsdag 29 september 2011

Pojken i randig pyjamas i ny kostym

Jag är småsur över hur det nya omslaget på boken Pojken i randig pyjamas ser ut. Det gamla omslaget var ju som ni ser bara randigt och avslöjande inte vad boken handlade om. Den hade heller ingen baksidetext. Som bibliotekarie var detta extra roligt då man kunde säga till barnen att boken var så hemlig att jag inte kunde avslöja alls vad den handlade om och om de lånade den fick de lova att inte berätta om boken för någon, det gick alltid hem. Men nu är det lilla nöjet förstört och jag tycker att själva upplägget av boken också förstördes med det nya omslaget.



Bokens berättarröst tillhör 9-åriga Bruno och genom hans perspektiv får man ta del av andra världskriget och dess fasor. Brunos far är tysk nazist och armen ger honom ett nytt uppdrag vilket gör att familjen får flytta ut på landet till ett stort hus. Huset är granne med ett koncentrationsläger. Bruno får inte lämna trädgården men genom sitt fönster kan han se folk i randiga pyjamaser som arbetar hela dagarna Han blir såklart nyfiken och tar sig fram till stängslet där han utvecklar en fin vänskap med en pojke innanför taggtråden. Pojken har randig pyjamas. I boken tar det ganska lång tid innan läsaren förstår hur allt hänger ihop, det hela beror på vilken förförståelse som läsaren har om andra världskriget. Det är den naiva blicken hos Bruno och mystiken kring lägret som förstörs av att man nu redan från början förstår att det handlar om ett koncentrationsläger under andra världskriget.

Boken i sig är ett utsökt, sorgligt mästerverk och det blir så bra när man får följa hemskheter genom barnsperspektiv. Tyvärr är nya omslaget ett fiasko men innehållet håller att rekommenderas om och om igen – jag måste bara hitta ett nytt sätt att göra det på.

Filmen är minst lika bra:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar